VAROR 0

FAVORITER 0

 • Sticka en islandströja: 14 tips på mönster till vuxna

  Sugen på en islandströja? Ja vem katten är inte det, det är ju ett fantastiskt plagg - vackert, varmt och tåligt. Vi listar våra 14 mönsterfavoriter för att hjälpa dig hitta rätt.

  En islandströja stickas traditionellt i den speciella isländska ullen, och har ett runt ok med mönster som upprepas. Visst känns det som ett historiskt plagg, men det har faktiskt inte ens 100 år på nacken - på 1950-talet blev det en fluga på Island. Den flugan surrar fortfarande högt och ljudligt - islandströjan kommer helt säkert att bli gammal som en gejser en vacker dag.

  STICKA I LÉTTLOPI

  Gamaldags av Hélène Magnússon

  Språk: engelska, isländska, franska - Garn: Ístex LéttlopiStorlekar: 82 cm - 127 cm bystmått

  En klassisk islandströja med ett ambitiöst och modernt mönster. Tröjan är figurstickad med förkortade varv som ger en snygg halsringning. Stickas nedifrån och upp. Instruktioner finns till både tröja och kofta i olika längder.

   

  Telja av Jennifer Steingass

  Språk: engelska - Garn: Ístex Léttlopi m fl. - Storlekar: 75 cm - 148 cm bystmått

  En tröja med clean och modern känsla, som stickas nedifrån och upp med förkortade varv och avslutas med i-cord i halsen. Vi gillar färgsättningen här, visst ger den ett avskalat och skandinaviskt uttryck?

   

  Galdhöpiggen av Erika Guselius 

  Språk: svenska, engelska - Garn: Ístex Léttlopi - Storlekar: XS - XXL

  Tröjan är vuxenversionen av den fina barntröjan Glittertind. Den flirtar med norska sticktraditioner, och stickas nedifrån och upp med förkortade varv. Vi älskar mönstren på ärmarna - det här är en storfavorit.

   

  Veðurfræðingurinn - weatherman av G. Dagbjört Guðmundsdóttir

  Språk: engelska, isländska - Garn: Ístex Léttlopi m fl. - Storlekar: XS/S - XL

  En väldigt klassisk tröja med ett väldigt snyggt och grafiskt mönster i oket. Kul kontrast, tycker vi. Stickas nedifrån och upp med klassiska isländska sticktekniker.

   

  Crazyheart av  Tanis Lavallee

  Språk: engelska - Garn: Tanis Fiber Arts PureWash DK, men Ístex Léttlopi funkar bra  - Storlekar: nyfödd - 4XL

  En riktigt modern och geometrisk tolkning som är så snygg. Stickas nedifrån och upp, och mönstret inkluderar exakt alla åldrar. Inga problem att byta ut garnet mot Léttlopi för att få en äkta islandströja, garnerna har samma masktäthet - gör en provlapp för säkerhets skull bara.

   

  Afmaeli av Védís Jónsdóttir - GRATISMÖNSTER 

  Språk: svenskt mönster finns hos Järbo, engelska och isländska på Ravelry - Garn: Ístex Léttlopi - Storlekar: 8 år - XL

  Fina Afmaeli stickas nedifrån och upp, och har boomat i sticksverige efter att Pia Kammeborn släppte en KAL hos Järbo. Här hittar du alla delar av KALen, där du får jättebra vägledning steg för steg.

   

  Strokkur av Ysolda Teague

  Språk: engelska - Garn: Ístex Léttlopi m fl. - Storlekar: 77 - 151 cm bystmått

  Den här tröjan är lätt figurstickad, med ett lite mindre ok som ramar in ansiktet och ger optimal passform under armarna. Nätt och fin, tycker vi. Stickas nedifrån och upp.

   

  Jón av Hulda Hákonardóttir

  Språk: engelska, isländska - Garn: Ístex Léttlopi - Storlekar: XS - XXL

  Visst är oket supersnyggt? Wow, favorit på den! Ännu en härlig tröja som rundstickas nedifrån och upp.

   

  Riddari av Védís Jónsdóttir  - GRATIS PÅ SVENSKA

  Språk: svenskt mönster finns hos Järbo, engelska, tyska och isländska på Ravelry - Garn: Ístex Léttlopi - Storlekar: XS - XXL

  Det här är en klassiker, och vi förstår precis varför. Traditionell och snygg - den här modellen kommer aldrig gå ur tiden. Stickas nedifrån och upp.

   

   

  STICKA I ÁLAFOSSLOPI

  Óðinn / Odin av Ragga Eiríksdóttir

  Språk: engelska, isländska - Garn: Ístex Álafosslopi - Storlekar: S - 2XL

  Snyggt att hålla oket enkelt till det här tjockare garnet. En myströja som stickas nedifrån och upp.

   

  Hela Short Cardigan with Zip av Védís Jónsdóttir - GRATISMÖNSTER

  Språk: engelska, franska, isländska - Garn: Ístex Álafosslopi - Storlekar: XS - XL

  Här är ett figurstickat mönster för dig som vågar steeka en kofta, men mönstret blir lika fint som tröja. Snyggt och klassiskt ok.

   

  Sjón av Hulda Hákonardóttir

  Språk: engelska, franska, isländska - Garn: Ístex Álafosslopi - Storlekar: 94 cm - 118 cm bystmått

  Det här mönstret hamnar högt på topplistan. Visst sticker det ut från mängden? Okets mönster jobbar verkligen med garntjockleken och maxar den. Halsringningen är så fin också. Stickas nedifrån och upp.

   

  Astrid av Astrid Ellingsen

  Språk: engelska, japanska, isländska, norska - Garn: Ístex Álafosslopi - Storlekar: S - XL

  Wow, en islandslångkofta! Klart man behöver en sådan. Vågar du steeka? Mönstret stickas nedifrån och upp, och blir lika fint som tröja. Nästan.

   

  Stapi av Védís Jónsdóttir

  Språk: engelska, japanska, isländska, norska - Garn: Ístex Álafosslopi - Storlekar: XS - XXL

  En eller annan fläta har ingen dött av, eller hur? Här är mönstret för dig som vill ha fler flätor i livet. Stickas nedifrån och upp, och visst blir den fin med dragkedja?


  Här hittar du Léttlopi hos oss:

  .

  Kommentarer: 1
 • Aldrig mer för kort svans till din uppläggning - vi har den enkla lösningen

  Korsuppläggning är den vanligaste uppläggningen i Sverige. Det är en alldeles utmärkt uppläggning - men herregud vad många hjärtan och nerver den har krossat. Det gäller att du är riktigt bra på att uppskatta garnåtgången - eller att du orkar beräkna den i förväg. Annars blir svansen garanterat för lång (slöseri!) eller för kort (katastrof, skandal och kompakt själsligt mörker).

  Här är en riktigt enkel lösning: använd två nystan till uppläggningen - eller båda ändarna på samma. Inget mätande, räknande eller tänkande krävs. Kolla in filmen, så visar jag.

   

   

  1. Använd två garntrådar - från samma nystan eller från två olika.
  2. Knyt ihop dem med en löpögla som du sätter på stickan. Tänk på att ändarna ska vara tillräckligt långa för att kunna fästas.
  3. Gör din uppläggning precis som vanligt.
  4. Klipp av den ena tråden när du har lagt upp alla maskor - gör den tillräckligt lång för att kunna fästas.
  5. Vänd arbetet och börja sticka med den andra tråden. Hur enkelt? Att fästa två extra trådar är lite mindre mördande än att repa upp 200 maskor för att svansen inte räckte till de sista 5, eller hur? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarerna <3

   

  Här är garn och stickor som jag använder i filmen. Jag har använt en nystmaskin också - perfekt för att kunna använda båda ändarna av garnet, men du kan lika gärna använda två olika nystan.

  Kommentarer: 0
 • 12 mönster till Malabrigo Mecha

  Här kommer 12 mönstertips från Ravelry som skulle funka som smort till Malabrigo Mecha. Vi har precis tagit in det här tjocka och mysiga garnet och jag KAN inte sluta surfa Ravelry efter det perfekta projektet. Hoppas ni gillar mixen?

  Min favoritfas i stickningen är absolut planering - att välja mönster, garn och färger. Det är den absolut kreativaste och möraste biten, eller hur? Kanske just därför är jag svag för tjockare garner, som låter mig hoppa vidare till nästa projekt snabbt och ger stickning med racertempo. Till Mecha rekommenderas stickor 6.5 - 9 mm. Det passar mig som smort, klippt och skuret.

   

  Alessa Hat av Szilvia Linczmaier  

  Språk: engelska

   

   Aureate Mittens av Triona Murphy 

  Språk: engelska

   

   Chantelle Hat av Vivian Hsu - GRATISMÖNSTER 

  Språk: engelska

   

   Cowl For Mom av Maria Magnusson - GRATISMÖNSTER 

  Språk: svenska, engelska

   

   Chateau av Melissa Schaschwary

  Språk: engelska

   

   Fidra av Gudrun Johnston

  Språk: engelska

   

   Gale av Alicia Plummer 

  Språk: engelska

   

   My Favorite Things av Star Athena 

  Språk: engelska

   

   Ruby and Cables gloves av Faina Goberstein 

  Språk: engelska

   

  Spiraling Leaves Super Chunky Mitts av Lynne Vogel  

  Språk: engelska

   

   Thunder Cowl av Sarah B. Abram 

  Språk: engelska

   

   Voluminosa av Katja Knits - GRATISMÖNSTER

  Språk: engelska

   

  Färger då? För mig blir det nog en av de här:

  Kommentarer: 0
 • Hej garnvärlden!

  Hej och varmt välkommen till Garnrbloggen! Jag som skriver heter Lovisa, och jag är hälften av oss som jobbar här. Den andra hälften är också min oäkta hälft (eh... sambo alltså), och han heter Bingo. Han fick lära sig i skolan att det där med skrivning inte var något för honom eftersom han har dyslexi. Därför blir det mest min röst här.

  Hej, här är jag idag! Man kan se mina premiärnerver kanske, men det är okej? Jag hann inte lösa läppstift, så jag bär runt på läppstiftsfärgat garn istället. Och viftar med lillfingret. Som rimligt folk gör.

  Vi har en stor och stilig vision om att bygga upp en plats där vi kan inspirera och samla människor och kunskap, och jag hoppas att den här bloggen ska bli ett steg på vägen dit. Den här platsen ska få växa fram åt vilket håll den vill, men just nu tänker jag att här ska finnas stick- och virktips, mönstertips, lite djupare info om våra kära produkter och sådana saker. Vad skulle du vilja läsa om? Marsipangrisens historia och den danska tronföljden? Berätta!

  Här kommer några snabba meningar om mig: Har stickat och virkat sedan jag var liten (av och till). Är extra svag för lite tjockare garner, stickor på 5+ mm är härligast. Lyssnar mest på Lana Del Rey på kontoret den här veckan. Stickar mest på en Solace i Malabrigo Rios Har två små ungar, en 4-åring och en 1.5-åring - känns helt obegripligt så här i efterhand att vi lyckats driva upp två små blondiner och en garnaffär på en och samma gång. Svettigt men kul!

  Kommentarer: 1

4 artiklar