Publicerad den

Blandade färgbad – olika sätt att sticka osynliga skarvar

Sticka med blandade färgbad

Ibland räcker inte garnet hela vägen, det är sorgligt men sant. Du kan behöva blanda två eller flera färgbad om du vill få stickningen färdig. En abrupt skarv mitt på magen av en tröja är kanske inte att föredra – här visar jag några andra sätt att lösa problemet med blandade färgbad. Det bästa är förstås att köpa tillräckligt mycket garn från början. Handlar du från oss så blandar vi aldrig partier utan att först fråga om lov. Men ibland köper man ett nystan för lite, så är det bara.

Färgbad, vad är det? Jo, ett garn har ett färgnummer på banderollen som anger vilken nyans du har köpt – men så finns det (oftast) ett annat nummer också. Det anger färgbad. Färgparti kan det också kallas, eller kort och gott parti. På engelska heter det batch eller (dye)lot. De nystan eller härvor som har färgats samtidigt får samma färgbadsnummer, och färgskillnaderna är obefintliga.

Ett nystan som kommer från ett annat färgbad har färgats vid ett annat tillfälle. Ofta märks ingen skillnad mellan olika färgbad, de färgas ju enligt samma recept. Men ibland blir skillnaden rejält tydlig. Små faktorer påverkar hur färgen tas upp av garnet vid färgning. Två nystan ur olika partier kan se ut att vara lika nog när du håller dem bredvid varandra, men i en slätstickning kan skillnader plötsligt bli smärtsamt tydliga.

Några sätt att skarva blandade färgbad

Här kommer en parad av provlappar som visar olika sätt att skarva två färgbad. För tydlighets skull har jag stickat med två helt olika färger: Rauma 3-tråds strikkegarn i färg 184 Petrol och 3366 Turkis. Det är ytterst ovanligt med så här stor skillnad mellan olika bad av samma nyans, så bli inte rädd.

Det abrupta sättet

Det abrupta sättet

Här har jag bara bytt färg, helt utan krusiduller. Det här är ett våghalsigt drag – även små skillnader blir tydliga. När du sitter och stickar vid din mysiga lampa kan det se bra ut, men kolla på skarven i solljus innan du stickar vidare. Ibland går det, men oftare går det inte det minsta bra.

Sticka avvikande muddar

Sticka avvikande muddar

Har du möjlighet att sticka bål och ärmar i samma färgbad och använda det avvikande garnet till muddarna? Då kan det vara en bra idé. Skillnaden ser åtminstone planerad och symmetrisk ut.

Vilken mudd på bilden tycker du smälter in bäst? Jag röstar på den övre. Den resårstickad mudden har mer skuggor än den slätstickade ärmen. Skuggorna får färgen att se aningen mörkare ut, och nyanserna kommer närmare varandra. Det kan vara värt att tänka på om ditt “snuttnystan” är mörkare – skillnaden kommer bli ännu lite tydligare i en mudd med struktur och skuggor.

Varva färgerna

Varva färgerna

Här gäller det att ha tillräckligt mycket garn kvar av den gamla färgen – eller att repa upp en bit om det behövs. Sticka ett litet parti med ett nystan av varje färgbad: först ett varv med nystan A, sedan ett varv med nystan B. Sedan ett varv med nystan A igen. Varannat varv med varannat nystan, helt enkelt. Det här gör övergången mjukare, och är skillnaden inte så här dramatisk så blir det nästan osynligt. Dessutom är det enkelt.

Flerfärgsstickad skarv

Flerfärgsstickad skarv

Här har jag stickat varannan maska i färg A, och varannan i färg B under några varv. Vid varvbyte har jag sett till att inte bilda enfärgade rader – en maska stickad med nystan A på föregående varv stickas nu med nystan B.

Jag har tänkt på färgdominans. När jag börjat smyga in den ljusare färgen har den mörkare varit dominant, och efter några varv har jag bytt så att den ljusare blivit dominant istället.

Det här funkar prima med ett ullgarn. I skirt mohairgarn skulle det inte bli lika lyckat – trådarna på baksidan skulle lysa igenom.

Lura ögat med textur

Lura ögat med textur

En enkel och förvånansvärt effektiv lösning med struktur i aviga varv. Sista varvet i det mörkare garnet är avigt. Det aviga varvets skuggor gör övergången svårare att se.

Jag har också gjort ett avigt varv en bit innna och en bit efter skarven, för att det ska se ut som en fin och planerad struktur. Att göra så här på ett par ärmar ser genomtänkt ut, och kan lätt passera som en del av designen.

Är skillnaden mellan dina färgbad måttlig så kommer det här att funka jättebra. Det första och sista aviga varvet har ingen effekt, men det ger

Lura ögat med färg

Lura ögat med färg

Det här är ett väldigt effektivt sätt, som får skarven att bli så osynlig som möjligt. Om någon skulle få syn på den så ser den helt klart planerad ut. Okej, du kanske inte hade tänkt dig en tröja med bård. Men det blir ju snyggt. Kanon på ärmar, lika kanon i nederkant eller ok.

Försök välja ett motiv som gör att bottenfärgerna i de olika färgbaden möts så lite som möjligt. På min provlapp möts de en gång var åttonde maska på övergångsvarvet. Det tycker jag blev kanon.

Skarva blandade färgbad – översikt

Här ser du alla metoder sida vid sida. Min favorit? Flerfärgsstickningen med motiv är klart mest osynlig. I ett projekt där det passar skulle jag köra på det.

Jag blev förvånad över hur skarp skillnaden blev på provlapparna med avvikande muddar, det är en lösning jag alltid har tänkt på som lyckad tidigare. Vill jag inte flerfärgssticka så varvar jag nog, om olyckan med blandade färgbad är framme.

Skarva blandade färgbad - översikt

Testa Rauma 3-tråds strikkegarn

Mina provlappar är stickade i underbara 3-tråds strikkegarn från Rauma. Det är ett ullgarn som är luftigt, lätt, snabbstickat och klassiskt utan att bli rivigt. Här kommer lite tips på fina mönsterkataloger – och länk till garnet, så klart. I artikeln ser du färgerna 184 Petrol, 3366 Turkis och 146 Oker.