Merinogarn

Merinogarn är naturligt mjukt, och passar bra till dig som vill ha garn som inte kliar så mycket. Det är ett prima val till barn- och babyplagg, eller helt enkelt när du vill ha en mjuk tröja att bära direkt mot huden. Fibrerna från merinofår är släta, finfibriga och lite krusiga.

Merinoullen är extra spänstigt, och passar därför prima till exempelvis flätstickning och sockor. Det är inte ovanligt att merinogarn är superwashbehandlat. Det innebär att det går att tvätta i maskin, och behandlingen gör garnet ännu mjukare – men också mindre värmande och elastiskt. Att just merinogarn ofta behandlas beror kanske på att det har lite extra spänst att offra.

Ett superwashbehandlat sockgarn brukar innehålla nylon, vilket säkrar den elasticitet som behövs. Fina sockgarner i merinoull är till exempel Malabrigo Ultimate Sock, tunna Alegria och tjockare Alegria Grande från Manos del Uruguay. Perfekta basgarner till barn (och klikänsliga vuxna) är till exempel Rauma Babygarn och Istex Kambgarn. Det är prisvärda garner i bred färgskala som passar till allt.

En uppsjö av allmänt lyxiga merinogarner kommer från Malabrigo – där kombineras merinoull med handfärgning, av rena och skär njutningsskäl. Merinogarn från Malabrigo finns i alla tjoklekar, från tunna Malabrigo Lace som är fint till sjalar upp till mystjocka Malabrigo Mecha. Storsäljaren är Malabrigo Rios, som är snabbstickat på stickor 4-5 mm och finns i fantastiska färger.

Min personliga favorit? Mysiga Malabrigo Worsted. Där får den obehandlade merinoullen, som är entrådig och löst spunnen, verkligen komma till sin rätt och blomma ut. Resultatet är otroligt mjukt och lite nalletufsigt.

Läs mer

Visar 1–12 av 15 resultat

Filtrera

Lagerstatus
Visa alla
Visa endast i lager
Tillverkare
Material
Masktäthet
Rekomenderade strickor
Garn
Typ
Tillbehörstyp
Garntjocklek
Garntyp
Språk
Plaggtyp
Storlek
Teknik/egenskaper
Material
Material
Utförande
Hantverk
Storlek