Ullgarn

Ullgarn är är ett klassiskt val för dig som stickar. Här hittar du våra ullgarner. En traditionell och rustik känsla får du av obehandlad ull från “vanliga får”. Vanliga får är förstås väldigt olika – olika raser har ull med skilda egenskaper. Hur garnet är spunnet spelar också roll.

De isländska fåren har till exempel mjuk bottenull som är varm och isolerande och täckhår med långa fibrer som stöter bort fukt och väta. Isländsk ull blir till garn som är oslagbart mot väder och vind och har en vacker ragg, men den kan kännas stickig för den känslige. Mjukare är de norska fåren, som ger slätare ullgarn – men som fortfarande har den där gedigna ullkänslan.

Vill du ha en riktigt mjuk stickning så är merinogarn ett bra val – ull från merinofår är naturligt slät och mjuk i sina fibrer. Merinoull är ett bra val när du stickar till barn, eller till känsliga vuxna.

Ska du sticka sockor så behöver du välja ett garn med slitstyrka – annars går dina raggsockor snabbt sönder. Här hittar du våra sockgarner.

Många ullgarner är superwashbehandlade. Det innebär att de går att tvätta i maskin, och behandlingen gör ullgarn mjukare – men försök inte tova ett garn som är superwashbehandlat. Behandlingen har slätat ut fibrerna och kapslat in dem, och de kan inte längre haka fast i varandra. Obehandlad ull går bra att tova, här hittar du garner som funkar fint till tovning. Undvik blekt garn, då blekning gör fibrerna svårtovade.

Använd vårt filter för att hitta den tillverkare, tjocklek eller masktäthet du vill ha. Du hittar filtret på vänster sida om du använder en dator, och med knappen till vänster här nedan om du använder mobil.

Läs mer

Visar 1–12 av 51 resultat

Filtrera

Lagerstatus
Visa alla
Visa endast i lager
Tillverkare
Material
Masktäthet
Rekomenderade strickor
Garn
Typ
Tillbehörstyp
Garntjocklek
Garntyp
Språk
Plaggtyp
Storlek
Teknik/egenskaper
Material
Material
Utförande
Hantverk
Storlek