Silkegarn

Ah, silkegarn. Det är lyxigt och det har lyster, så mycket är säkert. I garn används silke ofta som ett inslag blandat med andra fibrer. I silkemohair som Kremke Silky Kid, Järbo Fin Mohair Silke eller Malabrigo Mohair ger det en fin glans till luftigt garn. Silkemohair är vackert och lätt på egen hand, men det är också perfekt som följegarn.

Sticka en tråd silkemohair ihop med en tråd ull, så får du ett värmande plagg med riktigt lyxig känsla. En tunn tråd silkemohair påverkar inte masktätheten nämnvärt – jag brukar lugnt addera en tråd även om det inte nämns i mönstret. I sockor är det perfekt, det ger lite extra täthet och slitstyrka samtidigt som det förstås glassar upp sockorna och mysfaktorn rejält.

Silkegarn med ull eller alpacka kombinerar det bästa ur olika fibrer, som i det perfekta sjalgarnet Malabrigo Silkpaca och det spännande blandgarnet Malabrigo Susurro. Rauma Alpaca Silk är likt silkemohair, men har den lite tufsigare nallebjörnskänslan från alpacka istället för vanlig mohair.

Silke är också kanon på egen hand. I Soft Silk från BC Garn hittar vi bourettesilke, som har spännande struktur och en lite mattare glans. Det ger härliga plagg som funkar året om. Silke kan se skört ut, men det är faktiskt förvånansvärt hållbart. Du kan lugnt använda din stickning till vardags.

Vi har silkesfjärilens larver att tacka för materialet – deras kokongtrådar blir till den fiber vi känner och älskar. Mullbärssilke kommer från larver som ätit blad från mullbärsträd, och är den finaste sorten med längst fibrer. Tussahsilke kallas också vildsilke, och är lite grövre och mindre jämnt. Tussahsilke kan variera i färg, beroende på vad larven har ätit.

Läs mer

Visar alla 8 resultat

Filtrera

Lagerstatus
Visa alla
Visa endast i lager
Tillverkare
Material
Masktäthet
Rekomenderade strickor
Garn
Typ
Tillbehörstyp
Garntjocklek
Garntyp
Språk
Plaggtyp
Storlek
Teknik/egenskaper
Material
Material
Utförande
Hantverk
Storlek