Nystmaskiner

Med en nystmaskin gör du härvor till nystan på ett kick. Att använda en nystmaskin utan nystvinda är dock inte att rekommendera – men det går, om du till exempel har en hjälpreda som håller härvan uppspänd runt sina händer. Ska du bara köpa ett hjälpmedel så är det dock bättre att välja en nystvinda än en nystmaskin, den underlättar enormt även när du nystar för hand.

Våra nystmaskiner fästs med en tving vid en bordsskiva av lämplig tjocklek. Trä garnet genom öglan på den lilla armen, och sedan genom skåran på nysthuvudet. Snurra det några varv så att det sitter fast ordentligt. Sedan kan du börja veva med veven. Håll ner garnet med fingret de första varven, så att nystanet hamnar ungefär mitt på nysthuvudet. Hamnar det för högt upp på pinnen så kan det spilla över och börja trassla.

Brukar du nysta härvor större än 100 gram, så var uppmärksam på hur mycket garn maskinen du köper klarar av. Har din nystmaskin en drivrem, alltså en liten rem i gummi som förbinder veven med nysthuvudet, så bör du haka loss remmen när du inte använder maskinen. Då håller den längre, utan att töjas i onödan.

Ibland får jag frågan om maskinerna i trä är bättre än de i plast. Nej vars – men de är väldigt vackra. En skillnad kan ligga i hur stora härvor de klarar av att nysta, men vi har ingen maskin som inte löser en härva i den vanliga storleken på 100 gram.

Vill du själv vara maskinen? Ja då kan du prova att nysta med en nystpinne. En fördel med både nystmaskin och nystpinne är att ditt nystan får ett hål i mitten. Det gör att du kan välja att sticka nystanet inifrån. Det ger ett nystan som ligger mer stilla.

Läs mer

Visar alla 5 resultat

Filtrera

Lagerstatus
Visa alla
Visa endast i lager
Tillverkare
Material
Masktäthet
Rekomenderade strickor
Garn
Typ
Tillbehörstyp
Garntjocklek
Garntyp
Språk
Plaggtyp
Storlek
Teknik/egenskaper
Material
Material
Utförande
Hantverk
Storlek