VAROR 0

FAVORITER 0

Sticka en islandströja: 14 tips på mönster till vuxna

Sugen på en islandströja? Ja vem katten är inte det, det är ju ett fantastiskt plagg - vackert, varmt och tåligt. Vi listar våra 14 mönsterfavoriter för att hjälpa dig hitta rätt.

En islandströja stickas traditionellt i den speciella isländska ullen, och har ett runt ok med mönster som upprepas. Visst känns det som ett historiskt plagg, men det har faktiskt inte ens 100 år på nacken - på 1950-talet blev det en fluga på Island. Den flugan surrar fortfarande högt och ljudligt - islandströjan kommer helt säkert att bli gammal som en gejser en vacker dag.

STICKA I LÉTTLOPI

Gamaldags av Hélène Magnússon

Språk: engelska, isländska, franska - Garn: Ístex LéttlopiStorlekar: 82 cm - 127 cm bystmått

En klassisk islandströja med ett ambitiöst och modernt mönster. Tröjan är figurstickad med förkortade varv som ger en snygg halsringning. Stickas nedifrån och upp. Instruktioner finns till både tröja och kofta i olika längder.

 

Telja av Jennifer Steingass

Språk: engelska - Garn: Ístex Léttlopi m fl. - Storlekar: 75 cm - 148 cm bystmått

En tröja med clean och modern känsla, som stickas nedifrån och upp med förkortade varv och avslutas med i-cord i halsen. Vi gillar färgsättningen här, visst ger den ett avskalat och skandinaviskt uttryck?

 

Galdhöpiggen av Erika Guselius

Språk: svenska, engelska - Garn: Ístex Léttlopi - Storlekar: XS - XXL

Tröjan är vuxenversionen av den fina barntröjan Glittertind. Den flirtar med norska sticktraditioner, och stickas nedifrån och upp med förkortade varv. Vi älskar mönstren på ärmarna - det här är en storfavorit.

 

Veðurfræðingurinn - weatherman av G. Dagbjört Guðmundsdóttir

Språk: engelska, isländska - Garn: Ístex Léttlopi m fl. - Storlekar: XS/S - XL

En väldigt klassisk tröja med ett väldigt snyggt och grafiskt mönster i oket. Kul kontrast, tycker vi. Stickas nedifrån och upp med klassiska isländska sticktekniker.

 

Crazyheart av  Tanis Lavallee

Språk: engelska - Garn: Tanis Fiber Arts PureWash DK, men Ístex Léttlopi funkar bra  - Storlekar: nyfödd - 4XL

En riktigt modern och geometrisk tolkning som är så snygg. Stickas nedifrån och upp, och mönstret inkluderar exakt alla åldrar. Inga problem att byta ut garnet mot Léttlopi för att få en äkta islandströja, garnerna har samma masktäthet - gör en provlapp för säkerhets skull bara.

 

Afmaeli av Védís Jónsdóttir - GRATISMÖNSTER 

Språk: svenskt mönster hittar du hos oss, engelska och isländska finns på Ravelry - Garn: Ístex Léttlopi - Storlekar: 8 år - XL

Fina Afmaeli stickas nedifrån och upp, och har boomat i sticksverige efter att Pia Kammeborn släppte en KAL hos Järbo. Här hittar du alla delar av KALen, där du får jättebra vägledning steg för steg.

 

Strokkur av Ysolda Teague

Språk: engelska - Garn: Ístex Léttlopi m fl. - Storlekar: 77 - 151 cm bystmått

Den här tröjan är lätt figurstickad, med ett lite mindre ok som ramar in ansiktet och ger optimal passform under armarna. Nätt och fin, tycker vi. Stickas nedifrån och upp.

 

Jón av Hulda Hákonardóttir

Språk: svenskt mönster hittar du hos oss, engelska och isländska finns på Ravelry - Garn: Ístex Léttlopi - Storlekar: XS - XXL

Visst är oket supersnyggt? Wow, favorit på den! Ännu en härlig tröja som rundstickas nedifrån och upp.

 

Riddari av Védís Jónsdóttir  - GRATIS PÅ SVENSKA

Språk: svenskt mönster finns hos oss, engelska finns på Ravelry eller i mönsterboken Lopi 28 som du kan köpa här. Tyska och isländska finns också på Ravelry - Garn: Ístex Léttlopi - Storlekar: XS - XXL

Det här är en klassiker, och vi förstår precis varför. Traditionell och snygg - den här modellen kommer aldrig gå ur tiden. Stickas nedifrån och upp.

 

 

STICKA I ÁLAFOSSLOPI

Óðinn / Odin av Ragga Eiríksdóttir

Språk: engelska, isländska - Garn: Ístex Álafosslopi - Storlekar: S - 2XL

Snyggt att hålla oket enkelt till det här tjockare garnet. En myströja som stickas nedifrån och upp.

 

Hela Short Cardigan with Zip av Védís Jónsdóttir - GRATISMÖNSTER

Språk: engelska, franska, isländska - Garn: Ístex Álafosslopi - Storlekar: XS - XL

Här är ett figurstickat mönster för dig som vågar steeka en kofta, men mönstret blir lika fint som tröja. Snyggt och klassiskt ok.

 

Sjón av Hulda Hákonardóttir

Språk: engelska, franska, isländska - Garn: Ístex Álafosslopi - Storlekar: 94 cm - 118 cm bystmått

Det här mönstret hamnar högt på topplistan. Visst sticker det ut från mängden? Okets mönster jobbar verkligen med garntjockleken och maxar den. Halsringningen är så fin också. Stickas nedifrån och upp.

 

Astrid av Astrid Ellingsen

Språk: engelskt mönster finns på Ravelry eller i mönsterboken Lopi 28 som du hittar hos oss. Japanska, isländska och norska finns också på Ravelry - Garn: Ístex Álafosslopi - Storlekar: S - XL

Wow, en islandslångkofta! Klart man behöver en sådan. Vågar du steeka? Mönstret stickas nedifrån och upp, och blir lika fint som tröja. Nästan.

 

Stapi av Védís Jónsdóttir

Språk: engelskt mönster finns på Ravelry eller i mönsterboken Lopi 28 som du hittar hos oss. Japanska, isländska och norska finns också på Ravelry - Garn: Ístex Álafosslopi - Storlekar: XS - XXL

En eller annan fläta har ingen dött av, eller hur? Här är mönstret för dig som vill ha fler flätor i livet. Stickas nedifrån och upp, och visst blir den fin med dragkedja?


Här hittar du garnerna hos oss:

.

7 reaktion på “Sticka en islandströja: 14 tips på mönster till vuxna”

 • Hej! Jätefina mönster, men undrar om ni sett något mönster av en poncho/swoncho med isländsk bård? Har tittat igenom hundratals mönstersidor...

  Kram, Chiqan

  Svara
  • Hej Chiqan. Oj, vilken rolig idé med en isländsk poncho. Jag hittar de här när jag kikar:

   - https://www.garnstudio.com/pattern.php?id=4247&cid=17
   - https://www.etsy.com/se-en/listing/267861888/cape-knitting-pattern-vintage-icelandic?ga_order=most_relevant&ga_search_type=all&ga_view_type=gallery&ga_search_query=icelandic%20knitting&ref=sr_gallery_19

   Kan det vara något? Jag vet inte om de skulle funka perfekt i masktäthet till de isländska garnerna, man jag kan kika närmare på vad jag skulle rekommendera för garn från oss om du vill. Skriv gärna till info@garnr.se i så fall. Annars får jag önska lycka till =).

   Hej från Lovisa.

   Svara
  • Hej Chiqan.

   Jag fortsatte leta lite till, och hittade det här mönstret på norska som jag verkligen gillade: http://www.ravelry.com/patterns/library/emblaponcho


   Hej igen från Lovisa =)

   Svara
  • ... och den här var ju finast av alla! Finns på engelska: http://www.ravelry.com/patterns/library/jokull.

   Nu ska jag sluta spamma dig, ursäkta om det blev för mycket =)

   Svara
 • Hej,
  Vad fina tröjor ni har! Jag skulle vilja sticka Veðurfræðingurinn - weatherman av G. Dagbjört Guðmundsdóttir den är ju otroligt vacker, hur får man tag på mönstret på svenska, går det?

  Svara
 • Hej! Islandströjor är otroligt fina och intressanta i mönster och garnkvalitet (t ex Lettlopi) svenska mönster skulle vara guld.
  Vh
  Carina Otterclou

  Svara
Kommentera