Publicerad den

Sticka årets julklapp – tips och fallgropar

garn polkagrisar

Årets julklapp 2022 är det hemstickade plagget, och en finare present kan vi inte tänka oss att ge eller få. Det ligger mycket jobb och tid bakom en stickning – men den går inte att returnera utan att avsevärda mängder av hjärteblod och arbetstimmar rinner ut i sanden. Därför har vi satt ihop en liten guide med tips att ta till sig och fallgropar att undvika. 

Välj rätt typ av stickning

Smaken är ju som bekant som baken. Är du inte helt hundra på mottagarens stil och preferenser så kan det bli en deppig julafton när den flerfärgsstickade tröjan som tagit dig hundra timmar att förfärdiga på hårstråstunna stickor packas upp. 

Ett par mysiga raggsockor däremot – de kräver mindre insats och uppskattas av nästan alla. Blir färgen fel så kan de gömmas i ett par kängor eller bäras hemma till pyjamasen, men ändå värma gott. 

Ett par vantar, en mössa eller ett pannband är också lite säkrare kort, som kräver mindre tid. Dessutom är det lättare att träffa rätt storleksmässigt när du satsar på accessoarer. Vill du sticka något riktigt idiotsäkert? Ett par grytlappar kan helt enkelt inte bli fel – och blir de ändå det så kan de enkelt brännas vid lite lätt av mottagaren utan att obekväma samtal behöver äga rum. 

Köptips: Raggsockor som stickas i mjukt, lyxigt garn. Klassiska Lovikkavantar. Stickade örhängen. Varmt välkommen att skriva en rad om du vill ha fler tips. 

Raggsockor i Alegria Grande
Raggsockor i Alegria Grande (AG8726 Carneval)

Till hen som vill välja själv

Vi har nog alla någon i vår närhet som är stört omöjlig att köpa klappar till. I vissa paket är det lika bra att lägga ner kvittot direkt, så att färg och storlek kan bytas. Så varför inte ge bort hemstickat med maximal mottagarkontroll? Slå in en mönsterkatalog eller en stickbok och en färgkarta. Låt hen välja färg, storlek och modell själv med en glöggmugg i näven – och sätt dig sedan med stickningen i lugn och ro när de kritiska besluten är fattade. 

Köptips: Välj en stickbok eller mönsterkatalog. Köp en färgkarta till det garn som används i boken. Varmt välkommen att skriva en rad om du vill ha fler tips. 


Ta mått i smyg

Det kan vara något avslöjande att attackera dina nära och kära med ett måttband. Att smyga till sig någons bystmått är inte heller med självklarhet en enkel eller önskvärd sak – samtycke bör finnas. Betydligt enklare är det att smyga sig in i garderoben och mäta någons plagg. Ska du sticka en tröja så kan du enkelt ta mått på en tröja eller ett par sockor som du vet passar riktigt bra, och sikta på att sticka i samma storlek. 

Utgå från mottagarens smak

En titt i garderoben kan förutom storlekshjälp också ge dig en fingervisning om favoritfärger och snitt som uppskattas. Det är förstås roligt att sticka en riktig smällkaramell – men om svärdotterns garderob är 95% beige och svart så blir det nog inte riktigt rätt. Så ta en titt på din tilltänkta mottagare. Ska du sticka till barnbarnen? Kika på vilken typ av plagg deras föräldrar brukar välja, och utgå från den när du planerar din stickning. 


Undvik gråtande barn

Visst vill vi alla se barnaögon tindra under granen – men kanske inte av tårar. Vill du sticka till de små i ditt liv? Se då till att välja riktigt mjuka material som inte kliar, eller varför inte sticka ett kramdjur istället för en tröja? Till bebisen är filtar uppskattade presenter som pryder vagnen, värmer gott och kan användas under många år. En vacker filt är tidlös, och har helt klart arvegodspotential. 

Köptips: Mönster till världens finaste gosedjursfår. Mönster till babyfiltar. Klisäkra garner som passar bra till små barn. Varmt välkommen att skriva en rad om du vill ha mönstertips eller råd. 


Förebygg katastrofer

Det är inte alla som har koll på hur stickade plagg ska tvättas och skötas. Visst är det värdefull att få lära sig av sina misstag, men det behöver ju inte nödvändigtvis ske på bekostnad av dina kärleksfullt stickad julklappssockor. Rädda dem från ett öde som aggressivt tovade dockstövlar genom att skicka med tvättråd i paketet! På samma sätt kan spetssjalen behöva en liten notering om det där med blockning, annars blir det lätt en chock att ställas öga mot öga med den efter en tur i tvättbaljan.

Det här tipset kommer från vår kloka kund Jenny (@myfairlisia) – varmt tack för det!

Nybörjare? Eller bara lite rostig?

Det viktigaste är att våga kasta sig ut. Det finns hjälp att få ute i etern! Nu för tiden är stickningens ädla konst inte reserverad för den som har en fingerfärdig och pedagogisk mormor att tillgå – även om en sådan så klart är ovärderlig. Så här kommer du igång om mänskliga resurser saknas:

Steg ett: välj ett mönster, köp det garn och de tillbehör som rekommenderas i det mönster du har valt – vanligen stickor, stoppnål och stickmarkörer. Då har du det nödvändigaste. Är du osäker på vilka stickor du behöver? Det finns olika sorter till olika typer av stickningar. Välkommen att skriva och fråga. 

Steg två: börja sticka! Här finns hjälpen du behöver: 

  • YouTube. Att faktiskt få se hur man ska göra är ovärderligt. Sök på varje moment, och du kommer hitta en uppsjö av instruktionsfilmer. Sätt instruktören på paus när du behöver, det är hur smidigt som helst med en digital lärare. Börja med att söka på “lägga upp maskor”. Sök sedan på det moment du behöver hjälp med: “sticka räta maskor”, “sticka aviga maskor” eller “maska av stickning” till exempel. Det YouTube inte vet är inte värt att veta. 
  • Misery loves company. Har du kört fast? Gå med i en digital stickgrupp och ventilera. Den största på Facebook heter “Online Stickcafé”. Ingen fråga är för dum, ingen stickare för grön. Du är också varmt välkommen in i vår egen grupp “Sticka med Garnr” – där når du oss och våra trogna och erfarna kunder och vi hjälper varandra. 

Några mönstertips