Publicerad den

Sticka snabbare med felmatchade ändstickor – ett lite trick som gör skillnad

rauma puno stickning

Jag stickar ganska hårt och grämer mig ofta över det, för visst är det trögt att kämpa in stickan i hårda maskor? Varje gång jag stickar rundstickning använder jag det här lilla tricket – ett av de mest användbara jag någonsin har snappat upp.

Och när jag stickar fram och tillbaka? Ja då använder jag det också, men av andra skäl…

Stickningen är gratismönstret Super Soft Merino Fluted Cowl stickad i en tråd Puno och en tråd Plum.

Stickningen är gratismönstret Super Soft Merino Fluted Cowl stickad i en tråd Puno och en tråd Plum.

RUNDSTICKNING MED FLOW

Tricket som löser problemet med hårda maskor och dåligt flow är att använda olika tjocka ändstickor på vänster och höger sida.

Jag är högerhänt, så min högra sticka som jag plockar maskor med avgör maskornas storlek vid rundstickning. Den vänstras jobb är bara att mata fram maskor på ett smidigt sätt, och OJ så mycket lättare det går om den är ett rejält snäpp tunnare!

Just nu stickar jag med en tipp på 7 mm i högra handen och en på 5.5 mm i vänstra. Lätt som en plätt att komma åt maskorna – lika lätt som om jag hade stickat otroligt löst.

Det här funkar alltså till rundstickning, stickar du fram och tillbaka blir det mindre lyckat med olika tjocklekar på räta och aviga varv förstås. Eller? Kika under nästa rubrik.

Stickor och löv

JÄMTA UT AVIGA VARV

Nej, att sticka med ändstickor i olika tjocklekar är faktiskt inte alls en dålig idé för dig som stickar fram och tillbaka.

Är det bara jag som stickar olika hårt på räta och aviga varv? Trodde inte det. Mina aviga varv blir alltid lösare, så även till stickning fram och tillbaka brukar jag felmatcha mina ändstickor.

Med en tunnare sticka i vänster hand får jag jämna varv utan att behöva justera min stickstil.

Stickor med stickningen på en bricka.

FLER MÖJLIGHETER

Men varför nöja sig med flow och jämna maskor när det finns fler möjligheter?

Själv gillar jag att använda en riktigt vass tipp i höger hand, för att kunna “plocka” maskorna med största precision. Vänster tipp ska absolut inte vara vass vid rundstickning – nej tack AJ! Jag har den lilla ovanan att peta på vänstra stickan, så där vill jag mer än gärna ha en mjukare spets, varför inte i trä?

Vad passar bäst för dig? Kanske en lång och en kort? En fyrkantig och en rund? En i trä och en i metall?

Lycka till med att hitta din grej. Berätta gärna vad du tycker om tipset! Det vore så roligt att höra.

PRODUKTER I INLÄGGET