Publicerad den

Starka sockgarner – med eller utan nylon

Sockgarner

Till stickade sockor behövs ett garn med slitstyrka. Har du någonsin tänkt äsch och stickat ett par i ren ull, så vet du hur viktigt det här är – du hinner knappt sätta ditt äsch i halsen och börja lipa innan hålen är ett faktum. I modern sticktid har ett sockgarn varit lika med nylonblandning. Så är det fortfarande – men vi ser också en stark efterfrågan på helt naturliga sockgarner, och en marknad som lyssnar och kommer med lösningar. Vad ska du välja, nylon eller inte? Vi reder ut frågan efter bästa förmåga.

Sockgarner förstärkta med nylon

De flesta garner som klassas som sockgarner innehåller ett inslag av nylon (eller en liknande konstfiber). 75% ull och 25% nylon är en klassisk blandning. Nylonet förstärker ullen, men påverkar inte dess värmer, känsla eller utseende. Nylonet har en elasticitet som ull saknar, och bidrar också till att stickningen håller formen över tid och efter tvätt. 

Tråkigt med plast i sockorna, kan man tycka; många av oss som stickar älskar ju naturmaterial och tänker på miljön. Men när förstärkningen gör att dina sockor håller år efter år och ett par sockor i vanligt ullgarn börjar falla isär efter en vecka – ja då får den faktiskt en hållbarhetspoäng, kan man tycka. Hellre ett par långlivade sockor i handen än tio engångssugrör i skogen, kanske. Med det sagt – det finns faktiskt sockgarner helt utan inslag av syntetiska material. 

Sticka sockor utan nylon

Sockgarner utan nylon

I takt med att konsumenterna har börjat ropa allt högre efter sockgarn i naturmaterial, har garntillverkare börjat närma sig lösningar. Heja konsumentkraft! I vårt sortiment har vi två fina garner från Rauma, som fixar biffen:

  • 2-tråds Gammelserie är ett garn i 100% norsk ull, som är slitstarkt tack vare att det är extra hårt tvinnat. 
  • Garnet Vandre har ull från får av rasen spelsau. Fibrerna i spelsauull är extra långa, vilket ger garnet styrka. Sockor stickade i Vandre ska tvättas i maskin innan de används, för det gör att fibrerna sätter sig och uppnår full styrka. 

Ett mer naturnära alternativ till nylon är materialet tencel, som även kallas lyocell. Det framställs av cellulosa från snabbt växande energiskog. Garnet Tencel Raggi får sin styrka av just Tencel.    

Är sockgarn i naturmaterial lika bra?

Are we there yet? Är de naturliga valen lika starka som nylon? Nja, inte riktigt. Men jag upplever att de är starka nog. Här på Garnr får vi återkoppling från våra kunder varje dag, folk tvekar inte att reklamera en trästicka som gått av när de råkat sätta sig på den. Om ett garn inte håller måttet så får vi reda på det, men klagomål på våra naturliga sockgarner lyser faktiskt med sin frånvaro.

Hjälp naturen på traven

Om du vet med dig att dina sockor brukar gå sönder, så är det dock klokt att ta till alla knep som finns för att förstärka dem. I den här artikel hittar du tips som gagnar hållbarheten när du stickar sockor. Vill du sticka i naturmaterial så rekommenderar jag varmt att du kikar på dem.