Det går väl att sticka sockor med vilket garn som helst? Jo vars, ett par sockor blir det nog, men de kommer inte att hålla länge om du väljer fel material till fel ändamål. Sockgarner är ett måste.
Vill du ha ett par sockor som ska värma fötterna när du ligger platt under täcket? Ja då går det prima med den rena ullen eller den där mjuka alpackan som du har i lådan*. Men ska du och sockorna ränna runt i huset efter tvätt, disk eller ungar – ja då behöver du ett garn med mer slitstyrka. Ett sockgarn, helt enkelt – följ länken, så hittar du alla garner i vårt sortiment som klassas som sockgarner.
Ska dina nya sockor ner i ett par kängor dag efter dag, tar du långa promenader eller arbetar i skogen? Då behöver du välja extra klokt. Du väljer ett bra sockgarn – men vill kanske också ta till ett eller annat trick.
På bilderna syns sockor i dessa mönster: Rye (blå) i Alegria Grande + Silky Kid | Suokatu (petrol) i Alegria + Plum | Wanderers Slippers (magenta-vit) i Alegria Grande | Klassiska Raggsockor (lila) i Raggi + Fin Mohair Silke.
Sticka extra hållbara sockor med enkla knep
- Förstärkningstråd är ett snabbt och enkelt sätt att addera slitstyrka där det verkligen behövs. Hälar och tår brukar vara extra utsatta. Vi har ett prima förstärkningsgarn från Regia, till exempel. Du stickar helt enkelt din socka enligt mönstret, kanske med ett rött garn. Kanske körsbärsrött, mmmm… När det blir dags att börja sticka hälen så stickar du den med två trådar – den vanliga röda, plus en röd förstärkningstråd. Syns knappt, håller bättre. Voilà!
- Tätare stickning är starkare stickning. Själv brukar jag gå ner 0.25 mm i stickstorlek, för att få lite extra täta sockor. Sockan blir förstås en aning tightare, men det funkar fint för mina fötter. Funkar det inte för dina? Använd ett garn som är en aning tjockare än det rekommenderade istället. Eller gå ner i stickstorlek men lägg till ett par maskor, om du är van vid sockstickning och bekväm med det. Ibland använder jag det garn som rekommenderas i mönstret men lägger jag till en tråd tunn mohair, som inte bara gör sockan mysigare utan även tätare och därmed lite mer hållbar.
- Sticka struktur. Struktur är ofta tätare än slätstickning, och tätare är alltså mer stryktåligt. Varför inte sticka tån och hälen i mosstickning? Det kommer att påverka masktätheten något, men lägg till ett par extra maskor just vid hälen om det behövs, som du sedan minskar bort när hälen är klar. Struktur är dock inte lika bekvämt att gå på som slätstickning, det kan vara värt att nämna.
- Välj ett mönster med istickshäl (fleegle heel på engelska), om dina sockor brukar bli slitna just på hälen. Det innebär att hälen stickas separat när resten av sockan är färdig. Går hälen sönder så repar du enkelt upp den, och stickar dit en ny – utan att resten av sockan påverkas.
Har du fler tips och tricks? Dela gärna med dig i kommentarerna.
Självmönstrande sockgarner – tänk på det här
Självmönstande, självrandande, printfärgt… vad innebär det? Jo, att garnet är färgat på så vis att ränder eller mönster automagiskt uppstår över sockan när du stickar. Ofta finns bilder på uppstickade sockor, som ska visa hur resultatet blir. Det kommer dock inte att bli exakt som på bilden. Varför inte? Lurendrejeri, skandal, falsk marknadsföring? Nej, men sockans storlek påverkar var mönstret hamnar. Det spelar roll om du stickar uppifrån eller nerifrån. Och olika tillverkningspartier börjar ibland på olika ställen i färgrapporten.
Om du vill ha två identiskt lika sockor så bör du ha ett nystan till varje socka, och du bör vara noga med att börja stickningen på samma ställe i färgställningen. Ofta innebär det att du får klippa av en bit från det ena nystanet för att de ska börja på exakt samma ställe, även om de är från samma färgparti. Olika tillverkare är olika nog – men om det inte utlovas två identiska sockor i infotexten när du läser om garnet, så får du räkna med att det kan behövas lite handpåläggning.
Är du inte petnoga? Då blir två sockor från två nystan i samma färgparti ungefär likadana. Varför inte sticka en socka från utsidan av nystanet och en från insidan? Då får de samma mönster åt olika håll, och ser lite kul ut. Det finns dock garn för dig som värdesätter det exakta – kolla in Pairfect från Regia.
Några exempel på olika färgeffekter:
-
Regia Color (4-tr) | 2735 Magic Mirror Apricot-Emerald
115kr -
Regia Color (4-tr) | 3080 Folkloric Raspberry-Veridian
115kr -
Järbo Raggi | 15225 Strawflower
85kr -
Järbo Mellanraggi | 28434 Bengal Tiger
85kr -
Järbo Mellanraggi | 28423 Gradient Pastel Rainbow
85kr -
Järbo Raggi | 15115 Splash
85kr -
Järbo Raggi | 15107 Dalmatian
85kr
Sockgarner i olika tjocklekar
Tunna sockor som får plats i skorna, eller riktiga tjocksockor som gör att vi människor får plats i denna kärva vintervärld – det är ju två helt olika saker. Här kommer några tips på sockgarner, sorterade efter tjocklek. Tips på basmönster finns till varje tjocklek.
Tunt strumpgarn (fingering)
-
Manos del Uruguay Alegria
289kr -
Malabrigo Ultimate Sock
Produkter på rea211kr – 249kr -
Regia Pairfect Design Line by Arne & Carlos
125kr -
Regia Design Line (4-tr) by Arne & Carlos
125kr -
Regia Color (4-tr)
115kr -
Järbo Junior Raggi Print
Produkter på rea75kr – 95kr -
Rauma 2 tr Gammelserie
53kr -
Järbo Junior Raggi
49kr -
Järbo Mönster Footies med eller utan fläta 91837
35kr
Medeltjockt sockgarn (Sport, DK)
Tjockt sockgarn (Worsted, Aran, Bulky) – till rejäla raggsockor
Garnåtgång till sockor
Garnåtgången till ett par sockor beror på garnets tjocklek, den storlek du stickar, mönstrets utformning och din masktäthet. Beräkningen nedan är bara ungefärlig – välj ett mönster och utgå från beräkningen där för att få mer exakta besked.
Men ibland råkar man köpa garn innan man har hunnit hitta rätt mönster. Så kan det gå, och värre saker har hänt. Här är en uppskattning av åtgången till enkla enfärgade sockor med medelhögt skaft, mellan tummen och pekfingret och helt utan garantier:
Tjockleksgrupp | Garnexempel | Åtgång (ca) storlek 30-39 | Åtgång (ca) storlek 40-45 |
Fingering (ca 400 m / 100g) | Regia Color, 2 tr Gammelserie, Alegria, Ultimate Sock, Junior Raggi mfl. | 50 – 100 g | 100 g |
Sport / DK (ca 250 m / 100 g) | Regia Design Line (6-tr), Tencel Raggi, Mellanraggi | 100 – 150 g | 150 g |
Worsted / Aran (ca 100 – 200m / 100 g) | Raggi, Alegria Grande, Vandre | 100 – 150 g | 150 – 200 g |
Tvätta sockgarner
Var noga med att följa garnets tvättråd, så kommer det gå fint. Många sockgarner är superwashbehandlade. Vad innebär det? Jo, det innebär att dina sockor kan tvättas i maskin. Superwashbehandling påverkar dock garnet, så det innebär mer än smidig tvätt. För att ull inte ska tova sig under tvätt behöver dess fibrer slätas ut, så att de inte hakar i varandra när de utsätts för friktion. Under en superwashbehandling slätas fibrerna ut med hjälp av klor, och sedan doppas garnet i exempelvis polyamid, som ger det en tunn hinna och kapslar in fibrerna. Garnet blir slätare och mjukare, men också mindre värmande och elastiskt. Ett superwashbehandlat sockgarn brukar innehålla nylon, vilket ger den elasticitet som behövs.
Är ditt sockgarn inte tvättbart i maskin så är det inte heller superwashbehandlat. Då är det handtvätt som gäller, i svalt vatten. Tvätta varsamt, så att ullen inte utsätts för friktion och tovar sig.
Vill du ha fin form på sockorna och släta ut ett eventuellt mönster så kan du låta dem torka på sockblockare. Välj inte en för stor storlek – låt sockan töja sig efter din fot under användning, så att den inte blir för stor på fel ställen.
*Undvik det här
Är det ett par bäddsockor du vill ha, så kanske du har hoppat över allt snack om förstärkning. Gräv dig för all del ner i ditt garnförråd, och ha så roligt! Men undvik att välja ett rent bomullsgarn till dina sockor. Bomull är inte ett elastiskt material, utan tenderar att växa. Dina sockor kommer att bli större och större. Och större.